Giessen - Reisverslag uit Gießen, Duitsland van Lara Kleinrensink - WaarBenJij.nu Giessen - Reisverslag uit Gießen, Duitsland van Lara Kleinrensink - WaarBenJij.nu

Giessen

Door: LaraK

Blijf op de hoogte en volg Lara

01 December 2016 | Duitsland, Gießen

Giessen, een stad waar je waarschijnlijk nog nooit geweest bent. Zonder schroom kan je toegeven als je deze plaats in Duitsland helemaal niet kent. Het is geen grote, mooie of excentrieke stad. Desalniettemin vind ik het een fijne plek om te wonen.

De oude gebouwen zijn tijdens de oorlog verwoest, waardoor Giessen er nu heel anders uitziet (zie foto’s).
Het stadstheater is als één van de enige gebouwen naar oude staat gerenoveerd. Een belangrijk gebouw voor mij natuurlijk, waar ik veel van mijn stage-uren doorbreng.
Verder heeft Giessen een botanische tuin, die er in de zomer prachtig bij staat. Ook stroomt de rivier de Lahn door de stad. Aan het water zijn veel gezellige restaurants te vinden. Doordat Giessen, met 3/8 deel van de bevolking (hoogste studentendichtheid van Duitsland), een studentenstad is, zijn er veel betaalbare cafés en restaurants te vinden.
Het restaurant aan het water is mijn favoriet, maar ook tegenover de supermarkt heb ik laatst nog een leuk tentje ontdekt.

Er zijn vijf grote supermarkten in mijn omgeving (van goedkoop naar duur): Aldi, Penny, Rewe, Edeka en Tegut. Ik probeer al mijn boodschappen bij de Penny te halen, om het met de luxere producten van de daarnaast gelegen Tegut aan te vullen.
Het aanbod in Nederland en Duitsland is vrijwel identiek, maar toch kwam ik voor een paar verrassingen te staan. Zo moest ik wennen aan het geringe aanbod van (verse) vis en niet alle groenten zijn in de supermarkt verkrijgbaar. Zo was de taugé alleen in pot te koop en lijkt paksoi hier niet te bestaan. Later vond ik de verse taugé in de Aziatische winkel, waar overigens bijna alle producten in Nederland zijn gefabriceerd.
Als ik bij de kassa sta, moet ik altijd hard van binnen lachen: de producten zijn zo grappig goedkoop na twee jaar Zürich. De bergen van Zwitserland moet ik daarentegen wel missen, die zijn uniek. Maar niet getreurd, ook Giessen wordt omgeven door prachtige natuur. In de eerste week ben ik met collegae naar een meertje net buiten Giessen geweest: bossen, met appel beboomde weggetjes en grote open uitzichten met Marburg als achtergrond wisselden zich af.

Ook voor winkelen zijn er genoeg faciliteiten. Naast de (inter)nationale winkelketens zijn er ook schattige zaken met allerlei hebbedingetjes te vinden. Verder behoort de kaaswinkel naast de markt tot mijn favorieten. De markt is er elke woensdag en zaterdag tot 14:00. Tot mijn verdriet, want ik heb altijd tot 14:00 repetitie waardoor ik het precies mis. Vorige week kon ik de markt voor de eerste keer bezoeken… Heerlijk! Kramen vol verse producten, zoveel smaakvoller dan de supermarkt variant.
Op het moment is Giessen extra gezellig met de kerstverlichting, -producten en natuurlijk de typisch Duitse kerstmarkt. De geur van glühwein hangt door de winkelstraat, zoete en hartige lekkernijen wisselen zich af en aan het eind van de markt kan je schaatsen.
Baumstriezel is een lekkernij die ik hier in Duitsland heb leren kennen. Een om een soort deegroller gerold deegwaar met suiker en kaneel dat door het verwarmen karameliseert. Een absolute aanrader als je een Duitse kerstmarkt bezoekt!

Tot slot de olifanten wc. Aan het begin van de winkelstraat is een enorm voetgangersviaduct te vinden die de winkelstraat met de Frankfurterstrasse verbindt.
De roltrappen lijken op een slurf en op de kruising staat een koffiekraam die er naar horen zeggen uitziet als een olifantentoilet. Zelf vind ik het geen bijzonder bouwwerk, maar de inwoners van Giessen zijn trots op hun Elefantenklo.

• 02 December 2016 - 02:36

Jan Jaap :

Goed verhaal weer, Lara!

Ik verheug me erop, je in februari te bezoeken. En ik reken op een beknopte persoonlijke rondleiding door Giessen waarbij naar ik hoop inbegrepen: het theater, de botanische tuin en natuurlijk een van de sfeervolle restaurants.
    De kerstmarkt zal tegen die tijd wel onttakeld zijn...
    Veel plezier verder in Giessen!

Je vader

• 02 December 2016 - 17:04

Lara Kleinrensink:

Afgesproken!
    Vandaag liep ik langs een chocolaterie die ik pas voor het eerst heb gezien. Wellicht ook een taak voor die dagen?